Dan Europe: Kao najmlađa članica razvijamo suradnju u EU te osiguravamo gospodarsku stabilnost u zemlji!

dan EuPredsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas na obilježavanju Dana Europe i završnoj proslavi Europskog tjedna mladih u Zagrebu. Uz predsjednika Plenkovića bili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac te ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Plenković je tom prigodom poručio da se danas prisjećamo Deklaracije, čiji je jedan od autora Robert Schuman.

Jačanje europskog projekta

Predsjednik Plenković podsjetio je da je Deklaracija udarila temelje europskoj suradnji, s glavnim porukama mira i solidarnosti. Ocijenio je važnim da Hrvatska, kao najnovija članica Europske unije, razvija upravo ideju zajedništva, suradnje, mira te izgradnje u gospodarskom, političkom i u svim drugim područjima, kao i da mirovni europski projekt bude snažan unatoč krizi koju je prouzročio referendum u Ujedinjenoj Kraljevini. Naglasio je da su rezultati izbora u drugom krugu u Francuskoj jedna poruka ohrabrenja.

– Dobro je da zemlja utemeljiteljica upravo sada šalje poruku jačanja europskog projekta i zato čestitam izabranom predsjedniku Macronu.

Gospodarska i politička stabilnost

Što se tiče Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima, Plenković je – odgovarajući na pitanja novinara – ponovio da se njime omogućuje Agrokoru da funkcionira na solidan način. Poručio je da je Vlada u kontaktu s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom.

– Vodimo računa da proces bude održiv i da se restrukturiranje provede na vrijeme.

Govoreći o svježoj likvidnosti i povjerenju kreditora, Plenković je izrazio uvjerenje da će se ona nastaviti, kao i da Vlada želi poslati poruku povjerenja bankama, koje žele pomoći Agrokoru u ovoj osjetljivoj fazi.

Predsjednik Plenković smatra da je jučerašnja interpretacija izjave Milijana Brkića predimenzionirana.

– Gospodin Pupovac i svih osam zastupnika nacionalnih manjina od prvog dana su dio parlamentarne većine. Bit će uz nas i kad ponovno budu glasovanja u Hrvatskom saboru.

Osvrnuo se i na kaznenu prijavu koju je podigla stranka Slobodna Hrvatska, istaknuvši da je ona je neutemeljena i neosnovana. Podsjetio je i da je rješavanje problema zaostalih mirovina pripadnika HVO-a bilo najavljeno od HZMO-a u travnju.

Govoreći o odluci Italije da od srijede na svojim vanjskim granicama privremeno suspendira schengenski režim, Plenković je podsjetio da su revidirani schengenski zakonik i sustavne kontrole na granicama posljedica terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji.