(VIDEO) Vlada dobila povjerenje – Andrej Plenković novi premijer!

vlada-zajednickaS 91 glasom ZA Hrvatski sabor večeras je izglasao povjerenje Vladi Republike Hrvatske – 14. po redu od državnog osamostaljenja – a novi hrvatski premijer postao je predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković!

Završno obraćanje: uključivost & otvorenost

Nakon što su dobili povjerenje većine saborskih zastupnika, članovi Vlade prisegnuli su da će svoje dužnosti obnašati časno i savjesno, poštovati Ustav i zakone i zauzimati se za napredak Republike Hrvatske.

Predsjednik Vlade RH završno se obratio saborskim zastupnicama i zastupnicima:

– Vladin Program jasno je povezan s Izbornim programom HDZ-a i partnera, s Izbornim programom Mosta i političkim dogovorom koji smo ostvarili s predstavnicima nacionalnih manjina. Naš je pristup otvorenost za različite ideje i politička stajališta i pristupe. Svaka ideja ima nešto pozitivno i može postati dio strateškog ili zakonskog okvira. Bit ćemo obazrivi i uzeti u obzir sve ono što smatramo da je korisno i dobro.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-treba-nam-nova-vizija-bit-cemo-vlada-koja-slusa-prepoznaje-probleme-i-zna

Naglasio je i da Program Vlade pokazuje jasno zauzimanje za ravnomjeran regionalni razvoj:

– Trudit ću se ispuniti ono što sam obećao, a to je da ću nastojati Hrvatskoj dati političku stabilnost, pravnu sigurnost, kvalitetan gospodarski okvir za rast i razvoj te društvenu solidarnost.

Banski dvori: Plenković preuzeo dužnost

Premijeru Plenkoviću u Banskim dvorima – u Dvorani hrvatskih banova –  prethodnik Tihomir Orešković predao je „ključeve“ Vlade.

– Drago mi je da sam dobio povjerenje čak 91 zastupnika u Hrvatskom saboru, nakon što smo u partnerstvu s Mostom i uz potporu nacionalnih manjina dobili stabilnu većinu. Sada imamo zadaću raditi na dobrobiti zemlje – kazao je tom prigodom predsjednik Vlade Plenković.

SUTRA U BRUXELLESU, A PRVI BILATERALNI POSJET BIT ĆE BiH

U izjavi novinarima nakon preuzimanja dužnosti premijera, Plenković je poručio da će jedan od prioriteta nove Vlade biti porezna reforma, ali i socijalni dijalog. Predsjednik Vlade već sutra putuje u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća, a njegov prvi bilateralni posjet – kako je ponovio – bit će Bosni i Hercegovini jer su njegov vanjskopolitički prioritet europski put te države i osiguranje stvarne ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda.

– Bitno je da Vlada bude učinkovita, očekujem intenzivan rad na dobrobit svih hrvatskih građana – zaključio je premijer.